En hånd holder Copenhagen Groomings Beard Kit

15. Februar 2022

Giv dit emballage design et personligt udtryk

Hvordan giver man sit emballagens design et personligt udtryk? I dette indlæg giver vi dig inspiration til, hvordan du sætter dit personlige præg på din emballages udformning. Vi berører blandt andet farvevalg og fremtidige muligheder for indfarvning af plastemballager – helt uden kemi. Derudover belyser vi fordelene ved flere elementer af emballagens visuelle opbygning.

Ind- eller overfladefarvning?

Farven på dit produkt har stor betydning for udtryk, afkodning og modtagelse. I det almindelige firfarvetryk arbejdes der med trykfarverne cyan, magenta, gul og sort/key. Heraf begrebet CMYK. Disse fire kaldes også procesfarver. Ved at trykke procesfarver med rester over hinanden opnår man en vilkårlig farve.

Når plast indfarves, benyttes der farver kaldet pantone-farver. Pantone er en farveudbyder under kategorien staffagefarver, som er færdigblandede farver – modsat CMYK. Pantone-farver har hver især sin egen personlige pantone-kode, som anvendes for at opnå den eksakte farve. Sådan kan man trykke pantone farvetoner, der ikke kan opnås ved CMYK blandinger, herunder også metalfarver og neonfarver.

Metalliske farver kan være med til at give et eksklusivt og high-end udtryk. Omvendt er neonfarver prangende, og de skaber opmærksomhed. Hvis du er interesseret i at vide mere om farvernes egenskaber og betydninger, kan du dykke ned i farvespektret lige her.

Ved indfarvning af plastmaterialer tilføres et kemisk stof til den klare flydende plastform, som giver plastmaterialet en vilkårlig farve hele vejen igennem. Det har den fordel at slid på materialet ikke vil være lige så tydeligt som ved overfladefarvning. Ved overfladefarvning farves materialet efter støbningsprocessen. Det er derfor kun et lag på overfladen, som ikke tåler slid. Derfor er indfarvning også mere udbredt, fordi materialets farvemæssige levetid bliver længere.

Fremtidens farveteknologi

Kemikalier I store mængder er hverken godt for dig eller miljøet. Ved indfarvning med farvepigmenter anvendes der kemikalier. Men hvad vi man kunne tilføre en farve til plast – helt uden kemi?

Forskere på DTU udfolder farveuniverset ved hjælp af nanoteknologi og overfladestrukturer i form af bittesmå nanopartikler. Nanoteknologi er faktisk bare en meget lille måleenhed (nm). Til sammenligning har et hårstrå en tykkelse på 100.000 nm. Nanoplast projektet har gjort de umuligt at farve uden kemiske tilføjelser. Selvom man allerede tilbage i 2013 demonstrerede de første resultater, er det en teknologi, der stadig ikke er udbredt.

Hvad der er interessant er, at det ikke er menneskets reaktion, men derimod naturens egen. Du kender strukturen fra sommerfuglenes farverige vinger. De består nemlig ikke af farvepigmenter, men nanostrukturer i overfladen. De kaldes også fotoniske krystaller. Strukturer i den størrelse har en effekt med lyset, som reflekteres, og dermed skaber farverne. Fordelen ved teknologien er, at farver ikke falmer med tiden som farvepigmenter. Eksempelvis kan farver falme hvis et produkt udsættes for sollys. Samtidig kræver det også kun ét materiale at skabe alle mulige farver. Det gør det dermed også nemmere at genanvende og sortere.

Lotionpumpe

Tryk vs etikette

Logogengivelse i form af direkte tryk
eller label muliggør også et meget personligt udtryk. Er du i tvivl om,
hvilken metode du skal vælge, så læs med videre. Alt efter behov eller
udtryk er der fordel ved begge. Packwise ønsker at hjælpe dig med din rette løsning. Vi vil gerne finde det, der passer absolut bedst til dit produkt.

Tryk

Prægning og tryk på emballage kan være med til at give et mere eksklusivt udtryk. Det visuelle element er nemlig direkte integreret på og i produktemballagen. Integrationen giver en anden taktil oplevelse af overfladen. Identitetsudtrykket forbliver samtidig intakt takket være integrationen. Dog er denne metode typisk en smule dyrere og kræver ofte flere opstartsomkostninger og større oplag.

Etikette

Ved label behøver man ikke lægge sig fast på et produkts branding. Man kan nemlig anvende samme beholder med forskellige etiketter, fordi labels ikke er integreret i produktet. Samtidig kan labels hurtigt trykkes om, da de kan produceres og leveres i løbet af få dage. Det giver en større fleksibilitet ift. produkt og markedsføring. Dog kan man risikere at en etikette med tiden flosser eller faldet helt af, hvilket vil have en negativ indvirkning på identitetsudtrykket.

Skal dit emballage design have et personligt udtryk?

Selvom vi endnu ikke kan farve ved hjælp af nanoteknologi, kan vi stadig hjælpe dig med din skræddersyede emballageløsning med et personligt udtryk. Kontakt os her og lad os høre om dine ønsker. Så finder vi sammen den perfekte løsning. Du kan også finde meget mere inspiration på vores Instagram.

Kontakt os

Har du spørgsmål til os?
Så tøv endelig ikke med at kontakte os med det samme.

Leder du efter noget?

Vi har en masse forskellige produkter og emballage.
Gå på opdagelse i vores produktkatalog.