12. Januar 2022
I dette indlæg har du mulighed for at blive klogere på PET flasker og PET generelt. Man har benyttet sig af plast i næsten 200 år, og vi vil gennemgå de fordele, som plast har haft for vores verden. Vi vil belyse hvorfor vi fortsat benytter os af materialet. Derudover ønsker vi at give dit historisk perspektiv på det første og mest brugte genanvendte materiale verden over. Afslutningsvist sætter vi dig ind i processerne ved genvinding af emballagematerialer. Læs med og bliv klogere på PET.
Du kan også finde PET flasker i vores produktkatalog.
Plastik har efterhånden fået et ry for at være skadeligt for miljøet. Men faktisk ville en verden uden plast muligvis skabe flere problemer, end det ville løse. Plast udgør nemlig en langt større del af vores hverdag, end vi måske lige går og tror. Både vindmøller og solceller er eksempelvis produceret af plast, og disse genstande har jo til formål at skåne miljøet. Samtidig er mange fødevarer emballeret i plast, hvilket forlænger holdbarheden. Det reducerer madspild, som ellers er en stor klimasynder. Derfor er det bedre at fokusere på at anvende plast med omtanke, fremfor at forsøge at skabe en verden helt uden plast.
Med tiden har man også udviklet flere metoder til genbrug af plastmaterialer. Der er også udviklet en række forskellige plasttyper, som er mere bæredygtige og mindre skadelige for miljøet – herunder PET.
PET står for Polyethylenterephthalat. Det er en mættet polyester-plasttype med rødder tilbage fra 1940. Du kender materialet fra tekstiler, hvor det går under betegnelsen polyester. For at give et bedre overblik over PETs oprindelse og baggrund, har vi opstillet en tidslinje med centrale højdepunkter for plastmaterialets udvikling nedenfor:
PET er modstandsdygtigt og tåler slid. Det er et af de mest anvendte emballagematerialer i Europa, sad det har gode egenskaber i sin rene form. Det betyder at man ikke nødvendigvis behøver at tilsætte midler for at forbedre eller bevare materialets egenskaber. PET er gennemsigtigt i modsætning til PE (Polyethylen). PET har gode barriereegenskaber, hvilket betyder at materialet kan holde et produkts aroma og CO2 inde og atmosfærens ilt ude.
PET er som nævnt et genanvendeligt emballagemateriale. 1 kg genanvendt plastemballage giver op til 2 kg lavere CO2 udledning. Plastemballage kan genanvendes mekanisk 6-7 gange, hvorefter kvaliteten som regel gør sig bedre egnet under kemisk genvinding.
Den kemiske genvinding er endestationen for plastmaterialerne, men indgår samtidig i den cirkulære økonomi, ved at erstattet områder af de fossile brændstoffer. Ved mekanisk genvinding sorteres plastmaterialerne efter plasttype, gradueres, rengøres og omsmeltes. Produktet kan bruges til nye plastprodukter og erstatter “ny” plast.
Ved kemiske genvinding nedbrydes plasten ved at ændre den kemiske struktur i plasten. Plasten konverteres til kortere molekylære bindinger, som gør det muligt for materialet alt blive anvendt under andre forhold. Ligesom ved afbrænding til energiudnyttelse. Bestanddelene erstatter typisk råolie, gas eller anvendes i højovne og erstatter kul. Omkostningerne for denne behandling af et plastmateriale er ofte ret høj. Du kan også læse mere PET-plastik og andre plasttyper på bæredygtigemballage.dk, hvor du finder videoer, artikler og meget mere.
Hos Packwise tilbyder vi mange forskellige bæredygtige materialer og emballager. Samtidig bestræber vi os på at levere miljøvenlige løsninger, der passer til dig og dit produkts behov.
Du er velkommen til at kontakte os her for et samarbejde. Ellers kan du finde meget mere inspiration på vores andet site bæredygtigemballage.dk.
Kilder: plast.dk, retsinformation.dk og gop.se