Infographic-nofacts

14. April 2022

Design og udviklingsfasen af emballage - materialevalg

I det fjerde indlæg i serien om Emballagens ABC gennemgår vi dine mange muligheder, når du udvikler og designer emballage til personlig pleje og kosmetik. De forskellige indlæg skal gerne ruste dig til at kunne træffe beslutninger om, hvilke visuelle elementer, der skal indgå i dit emballagedesign.

Det er yderst relevant at overveje alle dele af dit design, da din emballage er meget mere end blot dit produkt indholds indpakning. 

Din emballage skal være funktionel og skabe blikfang, således at den kan fange din kundes opmærksomhed.

Din emballage har samtidig stor betydning for dit brands visuelle identitet, og det er derfor essentielt, hvilke visuelle elementer, du vil sammensætte i dit design. 

I vores serie som design og udviklingsfasen er vi nået til valget af materialer, til din emballage, da det har stor betydning for den bæredygtige profil. Fokus vil i dette indlæg være på de fire plasttyper PET, PE, PP og PLA samt metal og glas.

Hvilke materialer passer bedst til din emballage?

Først og fremmest er det essentielt at vælge de rigtige materialer. Ikke kun for funktionalitetens skyld, men også for at understøtte identitetens udtryk. Hvis du fx udvikler og markedsfører en naturlig hudplejeserie med parfumefrie, økologiske produkter, kan det være en god idé at vælge materialer, der stemmer overens med seriens budskab.

I et sådan tilfælde kan man vælge biobaserede, bionedbrydelige eller genanvendelige materialer i sammensætningen af enten primær eller sekundær emballage. 

Der ses for eksempel flere kosmetikbrands med den type identitet og DNA, der anvender træ-, pap- eller papirdele for visuelt at gøre opmærksom på- og understøtte en naturlig eller økologisk tilgang til kosmetik- og personlig-pleje produkter. Det kan også være ved valget af PP eller PE plast til industriemballage, som du kan læse mere her.

Hos Packwise fremstiller vi emballage i de fleste bæredygtige plastmaterialer, samt emballager i glas og papir m.m.

Vi er selv fortalere for – og oplever generelt en stigende kundeinteresse for genanvendelighed af konventionelle emballagematerialer, der muliggør bæredygtige løsninger.

Emballage i forskellige materialer

Fordele og egenskaber ved forskellige plasttyper

Nedenfor finder du fordele og egenskaber ved en række udvalgte plastmaterialer, som typisk anvendes til primære emballager:

PET

 • Mest anvendte, genanvendelige materiale i Europa
 • Gode egenskaber i ren form – intet behov for tilføjelser
 • Gennemsigtigt og modstandsdygtigt 
 • Stærke barriereegenskaber

PE

 • HDPE eller LDPE – afhængig af densiteten
 • HDPE er mest anvendt globalt 
 • Høj kemikalieresistens og lav pris
 • Uigennemsigtig hvid

PP

 • Væske- og kemikalieresistent 
 • Termoplast – tåler op til 120 varme
 • Ideel til plasthængsler eller låg
 • Kan flyde i vand 

PLA

 • Bioplast – biologisk nedbrydeligt
 • Fugt kan passere gennem materialet
 • CO2 neutralt
 • Kræver meget energi at producere samt rette forhold til 
 • nedbrydning

Metalemballage

Metal anvendes især til cremekrukker eller til flaskelåg. Metal kan også genanvendes, men kræver meget energi under denne proces. Dog kræver det ikke ligeså meget energi som ved produktionen af nye metaller. Hvis du har et ønske om at få dit kosmetik- eller pleje-produkt svanemærket, er det nødvendigt at overveje kravene til metalindholdet:

 • Metalemballage må som udgangspunkt kun bruges til fx sprayflasker, drivglasflasker og lignende. 
 • Mængden af metaldele må ikke udgøre mere end 15% af den samlede emballagevægt. m.m., jf. Ecolabel.

Glasemballage

Glas er også en populær og ofte benyttet emballage. Det er et modstandsdygtigt materiale, hvis kvalitet ikke forringes ved genbrug og genanvendelse. Dog kræver produktionen af glas rigtig meget varme og derfor en del energi, så det er hårdt imod klimaet. Glasemballage har derudover den ulempe, at det ikke er brudsikkert. 

Det er ikke kun materialet, der skal tages stilling til, når man skal have udviklet emballage. I vores tidligere indlæg fortæller vi om, hvordan designet af emballagen også har stor betydning for slutproduktet. Farvevalg, label, tryk og typografi er vigtige faktorer for designet. 

Læs vores emballageguide for flere tips

I denne serie om Emballagens ABC kan du således læse meget mere om farver som designelement og dele viden og inspiration til farvevalg af emballage, teksttypografi, profilering i form af tryk og label samt meget mere, og i det næste indlæg vil vi komme ind på typer af emballage. 

Kontakt os

Har du spørgsmål til os?
Så tøv endelig ikke med at kontakte os med det samme.

Leder du efter noget?

Vi har en masse forskellige produkter og emballage.
Gå på opdagelse i vores produktkatalog.