Udvidet producentansvar

23. Juni 2023

Udvidet producentansvar for emballage - Bliv bekendt med reglerne inden 2025

Den 1. januar 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark. Dette spændende initiativ er allerede vedtaget i flere europæiske lande og vil fra 2025 nu også omfatte Danmark. I dette blogindlæg kan du læse mere om initiativet og om, hvordan det påvirker dig og dine valg af emballagematerialer.

Hvad er er udvidet producentansvar for emballage?

Udvidet producentansvar (UPA) er en politisk tiltag, hvor producenterne skal tage et øget ansvar for de produkter og det affald, de introducerer på markedet. I tilfældet med emballage betyder det, at producenterne skal påtage sig ansvaret for emballagens livscyklus, herunder indsamling, genbrug og bortskaffelse af emballageaffald. 

Formålet med initiativet er at minimere den negative indvirkning af emballageaffald på vores miljø. UPA for emballage skaber incitamenter for producenterne til at designe mere miljøvenlige emballager og fremmer genbrug og genanvendelse.

Kilde: Danskerhverv

Udvidet producent

Effekten af udvidet producentansvar

UPA har vist sig at have en positiv indvirkning på reduktionen af emballageaffald og samtidig fremme cirkulær økonomi. Et eksempel er Tyskland, der har haft stor succes med deres UPA-system. Ifølge en rapport fra Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) er genanvendelsesraten for emballage i Tyskland steget markant som følge af UPA. 

Producenterne er blevet motiveret til at bruge genanvendelige materialer og designe emballager, der er nemme at adskille og genanvende. Resultatet er en mere bæredygtig og ressourceeffektiv emballageindustri

Kilde: Giz.de

En af fordelene ved UPA er, at det skaber incitamenter for producenter til at tænke langsigtet og investere i forskning og udvikling af nye teknologier til genanvendelse og genbrug. Ved at pålægge producenterne ansvaret for emballagens livscyklus skabes der incitamenter til innovative og bæredygtige løsninger. Dette kan føre til udviklingen af mere miljøvenlige emballagematerialer og processer, der reducerer ressourceforbruget og affaldsmængden.

Ved at gøre producenterne økonomisk ansvarlige for emballagen styrkes incitamentet til at reducere affald og øge genanvendelsen. Dette skaber incitamenter for producenterne til at samarbejde med lokale myndigheder, emballageproducenter, genanvendelsesvirksomheder og forbrugerne for at etablere effektive indsamlingssystemer og infrastruktur til håndtering af emballageaffald. Resultatet er en mere effektiv og bæredygtig affaldshåndtering, der gavner både miljøet og samfundet.

Hvad betyder det for dig?

For alle virksomheder, der sælger emballerede produkter med eget indhold, gælder det, at de skal registreres i landets Extended Producer Responsibility-system (EPR-system). Sælger man produkter på salgsplatforme såsom eBay og Amazon, skal man også registreres i de nationale systemer. Hvis dette ikke overholdes, vil man blive fjernet fra den pågældende platform.

For dig som virksomhedsejer betyder dette, at du skal træffe mere informerede valg, når du vælger materialer til din emballage. Det er vigtigt at overveje genanvendelighed, genbrugspotentiale og miljøpåvirkning, når du vælger emballagematerialer.

Et af de bæredygtige valg, du kan træffe, er fx at vælge genbrugsplast fremstillet af genanvendt plastaffald frem for ny plast. Ved at bruge genbrugsplast reducerer du behovet for at producere nyt plastmateriale og mindsker dermed miljøbelastningen.

Når du vælger emballagematerialer, er det også vigtigt at tænke på mærkning og sortering. Sørg for, at din emballage er tydeligt mærket for at sikre gennemsigtighed.

Lad os hjælpe dig

Hos Packwise har vi mange års erfaring med at designe og producere emballageløsninger i bæredygtige og genanvendelige materialer. I tæt samarbejde sikrer vi, at du foretager materialevalg på et oplyst grundlag, så din emballageløsning er funktionel, æstetisk og bæredygtig.

Kontakt os

Har du spørgsmål til os?
Så tøv endelig ikke med at kontakte os med det samme.

Leder du efter noget?

Vi har en masse forskellige produkter og emballage.
Gå på opdagelse i vores produktkatalog.