Hvad bør du overveje ved design af kosmetikemballage?

Kosmetikemballage i forskellige farver og typer

I dette indlæg guider vi dig i design af kosmetikemballage. Vi belyser valg af materiale, miljøvenlighed, emballagedesign samt primær og sekundær emballage i forbindelse med udviklingen af kosmetikemballage. Indlægget ruster dig til at kunne træffe de vigtige beslutninger, når du skal vælge en kosmetikemballage til dit produkt. Vi sidder dog naturligvis også klar til at hjælpe dig efter du har læst indlægget. Så tøv ikke med at kontakte os, hvis du har nogen spørgsmål eller ønsker at indlede et samarbejde. 

Materiale 

Kosmetiske produkter kan pakkes i beholdere af mange forskellige materialer. Nogle eksempler er glas, plast, metal, papir m.fl. Materialerne har hver især deres egen unikke egenskaber, fordele og ulemper.

I dette afsnit fremhæver vi to materialer – plastik og glas – som er særligt populære til kosmetiske produkter.

Plastik

Plastik
PET bruges bl.a. til fremstilling af plastemballage til kosmetiske produkter. Materialet er populært, da det er meget modstandsdygtigt og svært at ødelægge. Derudover har PET gode gode barriereegenskaber, hvilket betyder at det holder atmosfærens ilt ude. PET er genanvendeligt og er derfor et af de mere bæredygtige materialer til kosmetikemballage. Materialet er et godt valg, hvis dit kosmetikprodukt indeholder mange æteriske olier, har et højt alkoholindhold eller andre opløsningsmidler. Indholdsstofferne kan nemlig ikke ødelægge materialet. 

Glas

glas emballage
Glas bruges også ofte som materiale til kosmetiske produkter. Glas er et 100% naturligt materiale, hvorfor det kan genanvendes. Materialet er af god kvalitet, og produkter emballeret i glas føles derfor ofte mere eksklusive. Matteret eller mørkt glas fungerer godt til æteriske olier, serum og lotions, der har et højt indhold af vitamin C. 

 

Lysfølsomme produkter

Nogle hudplejeprodukter er følsomme overfor lys – eksempelvis æteriske olier. Produkterne skal derfor beskyttes mod sollys for at de forbliver friske. Hvis dit produktindhold er lysfølsomt, bør du vælge en matteret emballageløsning. 

Miljøvenlighed

Miljøvenlighed
De fleste tænker måske at miljøvenlighed og emballage ikke ligefrem går hånd i hånd. Dog er det muligt at vælge nogle typer af emballagematerialer og dispensers, der er mere bæredygtige end andre. Hvis du ønsker at dit produkt skal emballeres på en mere miljøvenlig måde, bør du gå efter materialer, der kan genanvendes. Det er eksempelvis glas og PET, som også er beskrevet i ovenstående afsnit. Hvis du ønsker at mindske produktspild, bør du overveje at vælge en airless emballage, der eliminerer spild af produktindholdet. Du kan læse mere om produktspild her. 
 

Emballagedesign

Udover overvejelserne omkring emballagematerialer, er det også relevant at gennemtænke hvordan dit emballagedesign bør se ud. Her er det især relevant at indtænke din målgruppe, da det er den gruppe af forbrugere, som dit emballagedesign skal kommunikere med. Samtidig skal du også overveje kvaliteten af dit produktindhold, da det gerne skal matche din emballages udtryk. 
Husk at succesfuld kosmetikemballage i sidste ende er med til at skabe succesfuld marketing og salg. Din produktemballage er med til at signalere dit brands værdier på en håndgribelig o interaktiv måde. Derfor er det væsentligt at lægge energi og kræfter i et æstetisk emballagedesign.  
 
Primær og sekundær emballage
Primær og sekundær emballage til dropperflaske
Hvad er forskellen egentlig på primær og sekundær emballage? Den primære beholder er i direkte kontakt med produktet, hvilket den sekundære indpakning ikke er. Den sekundære emballage er derimod den yderste indpakning, der – ligesom den primære emballage – kan være af mange forskellige materialer, former og størrelser. Den kan også tjene forskellige formål, eksempelvis ved at beskytte den primære emballage eller samle flere produkter i en indpakning. Ofte er den sekundære emballage en form for æske. Denne æske kan være med til at give forbrugeren en følelse af eksklusivitet, da det er en ekstra luksus at kosmetikprodukterne er pakket pænt i en æske. 
Skal din primære emballage pakkes i en sekundær emballage?
Ved design af kosmetikemballage, kan du stille dig selv disse spørgsmål:
  • Hvilket emballagemateriale passer bedst til mit produktindhold?
  • Er bæredygtighed et tema for mit brand og bør det inkorporeres i emballagen?
  • Hvad er de stilistiske og visuelle faktorer, som jeg vil inkorporere i emballagedesignet?
  • Hvilket budskab og signal sender min emballage om mit brand?
  • Er en sekundær emballage værdiskabende for forbrugernes oplevelse af produktet og mit brand?
Vi har samlet 9 danske kosmetikemballager, som vi beundrer i et indlæg her, som du er velkommen til at finde inspiration i. Du er også velkommen til at følge med på vores Instagram.